Ulei de cocos: ce este? Beneficii si utilizari

04-01-2021
de catre D. Sam
Ulei de cocos: ce este? Beneficii si utilizari

Ce este uleiul de cocos?

Uleiul de cocos este un ulei vegetal obținut prin presare și încălzirea coprei, adică miezul uscat al nucii de cocos. Cel mai sănătos și mai valoros ulei de cocos din punct de vedere al compoziției și proprietăților sale este cu siguranță uleiul de cocos presat la rece (nerafinat), deoarece conține cei mai mulți nutrienți. La temperaturi de până la 26 de grade C, uleiul rămâne solid și are culoarea albă, în timp ce la temperaturi mai ridicate devine lichid și are culoarea galbenă.

Uleiul de cocos este considerat unul dintre cele mai sănătoase din lume. Este recunoscut atât pentru efectul său benefic asupra sănătății, cat si pentru parfumul exotic si relaxant. Prin urmare este adesea utilizat pentru tratamente cosmetice în saloanele de înfrumusețare. Uleiul de cocos presat la rece (nerafinat) trebuie depozitat la temperatura camerei, data de expirare fiind de aproximativ 12 luni de la momentul deschiderii ambalajului.

✓ Ce este uleiul de cocos?
✓ Compoziția și proprietățile uleiului de cocos
✓ Tipuri de ulei de cocos 
✓ Care sunt beneficiile uleiului de cocos? 
✓ Cum se foloseste în bucătărie uleiul de cocos?
✓ Cum folosesti ulei de nucă de cocos ca produs cosmetic
✓ Ulei de cocos pentru slăbit
✓ Care este doza zilnica recomandata de ulei de cocos?
✓ Ulei de cocos pentru copii și bebeluși
✓ Uleiul de cocos este sanatos în sarcina?
✓ De unde să cumpărm ulei de cocos?

Compoziția și proprietățile uleiului de cocos

Uleiul de cocos are o compoziție complexă, conține, printre altele vitaminele B2, B6, C și E, precum și acid folic și multi alti nutrienti (inclusiv potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier, sodiu și zinc). De asemenea, este bogat în acizi grași saturați, adică acizi laurici, miristici, palmitici, caprilici, caprici, stearici și caproici. De asemenea, conține un grup de acizi grași esențiali, inclusiv acizi oleici, linoleici și linoleici. De departe, cel mai mare avantaj al uleiului de cocos este acela că este singura grăsime alimentară care nu creste procentul de grăsime corporală. Mai mult, ajută la creșterea cantității de energie care este utilizată pentru arderea caloriilor. Prin urmare, uleiul de cocos este indicat persoanelor care se luptă cu obezitatea supraponderală și abdominală.

ulei de cocos

Tipuri de ulei de cocos 

Uleiul de cocos poate fi achiziționat în magazine sub două forme. Puteți alege între:

  • ulei de cocos nerafinat - acest ulei are mult mai mulți nutrienți decât uleiul de cocos rafinat. În plus, menține gustul și aroma nucii de cocos. Prin urmare, uleiul de cocos nerafinat este perfect pentru tratamentele de înfrumusețare. Nu este potrivit pentru a fi folosit în bucătărie, deoarece nu poate fi prăjit sau folosit în timpul coacerii. Acest ulei de cocos este excelent pentru uz rece;
  • ulei de cocos rafinat - acest ulei este mult mai procesat decât uleiul nerafinat. Rafinarea este un proces tehnologic de purificare prin care se indeparteaza cele mai multe dintre proprietățile, aroma și mirosul uleiului de nuca de cocos. Procesul de rafinare presupune încălzirea uleiului la o temperatură ridicată. Ca rezultat, câștigă o durabilitate mai mare și o temperatură mai mare de ardere. Din acest motiv, este adesea preferat de persoanele cărora nu le place mirosul și gustul nucii de cocos. Este un produs ideal pentru prăjire sau coacere. Cu toate acestea, nu este potrivit pentru îngrijirea corpului.

Care sunt beneficiile uleiului de cocos

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de cocos sunt multiple:

  • efect antibacterian - mulți oameni consideră uleiul de cocos un antibiotic natural. Conține acid lauric, care are puternice proprietăți antibacteriene, antifungice și antivirale. Prin urmare, uleiul de cocos poate opri în mod eficient dezvoltarea bacteriilor dăunătoare care cauzează cariile dentare și infecțiile orale. Unele studii au demonstrat că uleiul de cocos poate combate chiar Staphylococcus aureus, o cauză frecventă a bolilor de piele, virusuri responsabile de răni, rujeolă, gripă și HPV. De asemenea, este posibil ca uleiul de cocos să ajute la combaterea piciorului cronic al atletului;
  • tratamentul demenței - uleiul de cocos poate ajuta în tratamentul bolilor rezultate din activitatea creierului, cum ar fi Parkinson și Alzheimer. Acest lucru poate fi posibil datorită trigliceridelor cu lanț mediu. Prin urmare, consumul de ulei de nucă de cocos poate îmbunătăți semnificativ funcțiile cognitive, de exemplu la persoanele care suferă de Alzheimer;
  • diabet - datorită conținutului de acizi grași saturați, uleiul de cocos este digerat fără insulină și prin urmare, nu crește nivelul de glucoza din sânge. Din acest motiv, este recomandat persoanelor cu diabet zaharat și pre-diabet. În plus, uleiul de nucă de cocos ajută la scăderea în greutate, ceea ce este, de asemenea, foarte important în prevenirea diabetului de tip 2;
  • accelerează vindecarea rănilor - uleiul de cocos poate accelera procesul de vindecare al rănilor. În plus, stimulează activitatea enzimelor antioxidante și stimulează producția de fibre de colagen în noile țesuturi. Se recomandă și în tratamentul arsurilor;
  • ameliorează convulsiile - acizii grași sunt transportati direct în ficat, unde sunt transformati în corpuri cetonice, utilizate în epilepsie. Acestea ar trebui să pună pacientul într-o stare de cetoză și să permită consumul unei cantitati mai mari de carbohidrați în dietă. O cantitate mare de corpuri cetonice reduce numărul de convulsii la copii.

Aflați mai multe: Propolis: beneficii pentru sanatate si proprietati

Cum se foloseste în bucătărie uleiul de cocos 

nuca de cocosUleiul de cocos poate fi folosit cu succes în bucătărie. Este un înlocuitor ideal pentru unt, cât și pentru grăsimea utilizată la coacerea prăjiturilor. Cu toate acestea, ar trebui să evitați prăjirea în ulei de cocos nerafinat. Uleiul rafinat de nucă de cocos este perfect pentru prăjit, deoarece are o temperatura ridicată de ardere.

Uleiul de nucă de cocos rafinat are o temperatură de ardere 204 grade C, ceea ce înseamnă că prăjirea cu un astfel de ulei este mai sănătoasă in comparatie cu uleiul de rapiță sau de floarea-soarelui. Avantajul uleiului rafinat este acela ca nu schimbă gustul și mirosul preparatelor. Uleiul de cocos nerafinat este perfect pentru prepararea mâncarurilor și deserturilor reci. 

Cum folosesti ulei de nucă de cocos ca produs cosmetic

Uleiul de cocos se utilizeaza si în cosmetică. Acizii laurici și caprilici conținuți în acesta au proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice. Acidul linoleic influențează și hidratarea pielii, reînnoirea intercelulară și normalizează funcționarea glandelor sebacee. Uleiul de cocos isi datorează proprietăți mineralelor și vitaminei E.

Uleiul de cocos aplicat direct pe piele are un efect hidratant, regenerează părțile uscate, de exemplu mâini, genunchi sau coate. De asemenea, îmbunătățește starea pielii acneice, a pielii cu erupții cutanate sau a eczemelor. Uleiul este bine tolerat de pielea atopică sau cu psoriazis, utilizarea sa regulataă hidratează și lubrifiază zonele afectate. Poate fi utilizat și după arsuri - calmează senzația de arsură, inflamația pielii și iritarea.

Proprietățile de îngrijire ale uleiului de cocos nu ridică nicio îndoială. Acizii grași pe care îi conține pătrund profund în piele și o hrănesc, făcându-l un ingredient frecvent intalnit în compozitia cremelor hidratante. Uleiul de cocos este recomandat în special persoanelor cu pielea deshidratată și uscată.

Cosmeticele folosesc, de asemenea, proprietățile antibacteriene ale uleiului de cocos care ajuta la combaterea acneei. Poate înlocui cu succes cremele de protecție solară, fiind un filtru UV excelent.

Uleiul de cocos este excelent și în îngrijirea părului, deoarece pătrunde adânc la radacina firului de păr. Acest lucru este posibil datorită faptului că trigliceridele au o structură similară cu proteinele părului.

Compușii din uleiul de cocos au proprietăți de albire a dinților. Deci, este o bază excelentă pentru a-ți face propria pastă de dinți. De asemenea, merită să folosiți ulei de cocos pe piele. Datorită acestuia, pielea va fi perfect hidratată.

Uleiul de cocos este perfect pentru îngrijirea zilnică și ritualurile de seară, așa că nu uitați să-l aplicați direct pe piele. Poate fi folosit și în locul uleiului de masaj. Uleiul de cocos pentru masaj este soluția perfectă și naturală. Corpul nostru va fi nu numai relaxat, ci și perfect hidratat, iar pielea hrănită.

IMPORTANT! 
Când cumpărați ulei de cocos, alegeți uleiul de cocos presat la rece, care este mult mai sănătos decât uleiul rafinat. Deși este mult mai ieftin, îi lipsește mirosul, gustul și culoarea. De aceea, amintiți-vă că uleiul de cocos presat la rece de bună calitate ar trebui să aibă un parfum delicat de nucă de cocos și o consistență solidă care să rămână până la temperatura de 26 grade C. Are o culoare albă și arată ca untura.

Uleiul de cocos merită aplicat nu numai pe pielea corpului. Efecte uimitoare pot fi obținute prin aplicarea uleiului de cocos sub ochi. Efectele pot surprinde chiar și persoanele foarte exigente. Pielea va deveni rapid hidratată, moale și mai important, ridurile fine din jurul ochilor, precum și cearcănele și pungile de sub ochi vor dispărea treptat. Este suficient să aplicați putin ulei de cocos sub ochi seara și să-l lăsați peste noapte.

Ulei de cocos pentru slăbit

ulei de cocos

Proprietățile de slăbire ale uleiului de cocos nu au fost confirmate clar. Conform unor studii, trigliceridele cu lanț mediu ajută la pierderea în greutate prin accelerarea metabolismului. În practică, acest lucru înseamnă că, adăugând ulei de nucă de cocos la masă, vom arde calorii inutile cu aproximativ 5% mai repede decât în ​​mod normal, ceea ce poate ajuta cu adevărat la evitarea supraponderalității și a obezității.

Merită să adăugăm că uleiul de cocos este satios. Deci, atunci când folosim ulei de cocos, ar trebui să mâncăm mai puțin.

Amintiți-vă, de asemenea, că acizii grasi nu se acumulează ca țesut adipos, deoarece merg direct la vena portală și ficat. Deci sunt o sursă de energie.

Uleiul de cocos este foarte eficient în combaterea grasimii abdominale. Pur și simplu includeți uleiul în dieta fără alte modificări. Amintiți-vă că obezitatea este periculoasă și poate provoca tulburări metabolice sau hipertensiune. Cu toate acestea, pentru a obține efectul mai rapid, merită să susțineți acest proces cu activitate fizică și o dietă adecvată. 

Care este doza zilnica recomandata de ulei de cocos?

Uleiul de cocos este foarte popular. Funcționează ca o grăsime sănătoasă care ajută la menținerea unei greutăți optime și chiar la pierderea kilogramelor în plus.

Cu toate acestea, trebuie să rețineți că toate grăsimile sunt bogate în calorii. Din acest motiv, se recomandă adulților să consume maxim 3-4 linguri de ulei de cocos pe zi. Trebuie consumat in special in timpul meselor, deoarece este mult mai bine absorbit impreuna cu alimente.

Ulei de cocos pentru copii și bebeluși

Uleiul de cocos, datorită proprietăților sale, poate înlocui cu succes produsele cosmetice pentru copii și bebeluși. Utilizarea uleiului de cocos nerafinat pentru îngrijirea pielii bebelușilor este complet sigură.

Poate fi folosit, de exemplu, pentru masaj la copiii mici, deoarece uleiul de cocos va calma rapid orice iritație a pielii delicate a bebelușului. Este recomandat în special pentru pielea predispusă la frecare, erupții cutanate și alergii.

Cele mai importante avantaje ale uleiului de cocos sunt:

  • conținutul de acid lauric, care este similar cu grăsimile găsite în mod natural în laptele matern;
  • siguranța utilizării atunci când este utilizat pentru dermatita scutecului;
  • absorbție ușoară;
  • fără alergii.
  • perfect pentru masajul bebelușului (este o alternativă excelentă la uleiul pentru bebeluși).

ulei de cocos beneficii

Uleiul de cocos este sanatos în sarcina?

Femeile însărcinate pot beneficia de proprietățile benefice ale uleiului de cocos. În primul rând, uleiul de nucă de cocos în timpul sarcinii calmează afecțiunile neplăcute. Femeile însărcinate care îl utilizează în mod regulat își pot întări imunitatea, ceea ce este foarte important atât pentru mamici, cât și pentru bebeluși. În plus, uleiul de cocos în timpul sarcinii va ajuta la ameliorarea arsurilor la stomac și a greaței.

Uleiul de cocos poate preveni apariția vergeturilor și poate ajuta la reducerea celor existente. Utilizând ulei de cocos pe tot parcursul sarcinii, puteți preveni în mod eficient cicatricile. 

De unde să cumpărm ulei de cocos?

Până de curând, uleiul de cocos era destul de greu de obținut. Cu toate acestea, acum poate fi achizitionat din aproape toate magazinele. Îl putem comanda si din magazinul nostru la un pret special. 

Prețul uleiului de cocos depinde în mod evident de tipul acestuia. Uleiul de cocos presat la rece (nerafinat) poate fi de până la două ori mai scump decât omologul său rafinat. Prețul unui litru de ulei de cocos nerafinat variază de la aproximativ 25 ron până la 50 ron. În cazul uleiului de cocos rafinat, prețul este mult mai accesibil și se ridică la aproximativ 10-30 ron.

Surse:

1. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/in-depth/coconut-oil-and-weight-loss/art-20450177
2. https://www.healthline.com/nutrition/coconut-oil-uses
3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/282857
4. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/coconut-oil/

Recenzii

Nici o postare găsită

Postare noua